×

Najlepsza oferta herbat w Internecie

Najlepsza oferta herbat w Internecie

Herbata i kawa  są napojami znanymi na całym świecie.   Docenia się je nie tylko za walory smakowe,   ale również  za szereg   innych właściwości.   Zwykle preferujemy swoje ulubione rodzaje tych napojów i nie wyobrażamy sobie  dnia bez filiżanki któregoś z nich.
Herbatę znano  w Chinach już około 2700 roku p.n.e.  Legenda głosi,  że chiński cesarz Shen Nong spróbował jej  po raz pierwszy, gdy do jego filiżanki z  wrzątkiem wpadły przypadkiem  przyniesione przez wiatr liście  herbaty.  Gdy herbata zdobyła popularność w Chinach, jej uprawa rozprzestrzeniła się na całą Azję.
Plantacje herbaty zakłada się około 1000 m n.p.m.   w gorącym i wilgotnym klimacie.  Jedna roślina może plonować  nawet 20 lat.  Poza niezaprzeczalnymi  walorami smakowymi,  herbata  zawiera składniki, które  które dobroczynnie wpływają  na nasze zdrowie. Napar z liści herbaty  poprawia zdolności pamięciowe,  ma właściwości oczyszczające, pozytywnie wpływa na układ trawienny i rozjaśnia  wzrok. Herbata jest przede wszystkim bogatym źródłem garbników. Garbniki (zwane taninami)  należą do grupy polifenoli. Posiadają Mają  one zdolność do trwałego wiązania się z białkami i  dobrze rozpuszczają się w wodzie. Mają właściwości ściągające, działają  korzystnie na układ pokarmowy,  chroniąc  śluzówkę jelit. Oddziałują także na układ nerwowy  zmniejszając świąd i pieczenie.  Dają efekty w walce ze szkodliwymi mikrobami jak np. Helicobacer phylori, odpowiedzialnymi za choroby wrzodowe żołądka, a także wirusami. Zawartość garbników w herbacie  jest uzależniona od jej rodzaju.  Najbardziej znanym i powszechnie lubianym rodzajem herbaty jest herbata czarna. Uzyskuje się ją poprzez kilkugodzinną fermentację  i suszenie.Podczas  fermentacji listki puszczają sok, co sprzyja utlenianiu.

Część garbników zmienia się wtedy w związki aromatyczne. Wielu  smakoszy  zdobyła również  herbata zielona, a to za sprawą przyspieszania procesu przemiany materii.  Jej  lekko cierpki i orzeźwiający smak uzyskuje się tylko poprzez suszenie.  Nie poddaje się jej procesowi  fermentacji, jest zatem mniej aromatyczna niż herbata czarna, ale bardzo bogata w garbniki. Herbatę białą otrzymuje się z pączków i listków  ręcznie zbieranych wczesną wiosną. Poddaje się je jedynie procesowi suszenia.  Napar z białej herbaty ma silne działanie oczyszczające, dzięki wysokiej zawartości polifenoli. Poza tym jest  bardzo ceniona za wyjątkowe walory smakowe. Herbatę czerwoną uzyskuje się poddając liście długiej fermentacji.
Aby napar z herbaty był jak najbogatszy w dobroczynne związki  zaleca sie parzenie przynajmniej przez 2 minuty. Sposób parzenia jest niezwykle istotny,  ponieważ pozwala uzyskać napój  o różnych  właściwościach. Jeśli będziemy ją parzyć  krócej niż 3 minuty, uzyskamy działanie pobudzające, jeśli dłużej niż 5 minut – napój uzyska właściwości uspokajające.


Kawa cieszy się na świecie taką samą  popularnością jak herbata.  Bogata w kofeinę wykazuje  działanie pobudzające, poprawia sprawność psychiczną i dodaje energii.  Kolebką kawy jest Etiopia,  a do Europy trafiła w XVI wieku. Początkowo  sprzedawana była  w aptekach, gdyż  uważano ją za lek na wiele schorzeń. W Polsce pojawiła się w 1683 roku. Kawowiec jest wiecznie zielonym krzewem, rosnącym   głównie w Afryce. Kawę otrzymuje się z palonych i mielonych ziaren kawowca.  Kawa wzbudza wiele kontrowersji, trudno ją bowiem zaliczyć do zdrowej żywności.   Nad jej właściwościami wciąż prowadzi się badania naukowe.    Jak dotąd  wykazano, że składniki w niej zawarte mogą zapobiegać  chorobom nowotworowym. Należy pamiętać, że częste jej spożywanie wypłukuje z organizmu magnez, który jest niezbędny  dla organizmu człowieka. Do pozytywnych właściwości kawy niewątpliwie należy chwilowe podniesienie IQ oraz poprawa pamięci krótkotrwałej.  Poprawia koncentrację, dotlenia organizm,  pozytywnie wpływa na trawienie i krążenie.  Poprawia  metabolizm, zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór wątroby i jelita, na cukrzycę typu 2, chorobę Parkinsona. Ma  działanie antyoksydacyjne. Negatywne skutki picia kawy wiążą się z  zawartością kofeiny. Zbyt duża ilość kawy powoduje  rozdrażnienie i utrudnia zasypianie. Zaleca się picie do 500 mg kawy dziennie. To równowartość mniej więcej 3 filiżanek. Taka dawka  nie jest szkodliwa dla organizmu.
Wspaniałą alternatywą dla kawy i herbaty  może być yerba mate. Napój ten  przyrządzany jest  z listków i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego. Jest to wiecznie zielone drzewo, które w stanie dzikim  rośnie na niewielkim obszarze na terenie Argentyny, Paragwaju, Brazylii i Urugwaju.  Tam się je uprawia i eksportuje na cały świat.  Ważne jest, aby zapamiętać,  że yerba mate nie jest herbatą. Pozyskuje się ją z zupełnie innej rośliny!
Proces przygotowania naparu jest  całkiem  inny niż  kawy czy herbaty. Do naczynia sypie  się 3/4 objętości suszu. Pije się ją przez rurkę  z sitkiem na końcu zwaną bombilla. Każdą porcję można zaparzać  nawet 7 razy. Yerba mate  charakteryzuje się bardzo gorzkim smakiem, a zwłaszcza porcja zaparzana po raz pierwszy.  Do jej  szczególnego  smaku trzeba się przyzwyczaić.  Opłaca się jednak wysilić kubki smakowe, gdyż jest prawdziwą  skarbnicą wartości odżywczych. Poza właściwościami pobudzającymi,  świetnie  oczyszcza organizm, reguluje  ciśnienie, zmniejsza objawy zmęczenia,  przyspiesza  przemianę materii,  wygładza  skórę oraz zwiększa odporność.   Jest bogata w wiele dobroczynnych ziązków chemicznych, witamin,  mikro-  i makroelementów.  Nie zdarza się,  aby wszystkie te składniki były obecne w jednej porcji pożywienia. Yerba mate jest doskonałym źródłem ich wszystkich.
Nie ważne czy jest się smakoszem kawy, herbaty czy yerba mate,  problemem  jest  zdobyć  produkty oryginalne, aromatyczne o wysokich standardach produkcji.  Jednym z niewielu miejsc, gdzie  można je znaleźć,  jest sklep internetowy skworcu.com.pl. Można tam zakupić nie tylko kawy i herbaty najwyższej jakości, ale również bakalie i przyprawy. Sklep internetowy oferuje także  różnorodne mieszanki przypraw, miody, syropy oraz pojemniki do ich właściwego przechowywania. Wszystkie oferowane produkty spełniają bardzo wysokie standardy i na pewno  sprostają oczekiwaniom najbardziej wymagających  entuzjastów.