Najlepsza oferta herbat w Internecie
Herbata i kawa są napojami znanymi na całym świecie. Docenia się je nie tylko za walory smakowe, ale również za szereg innych właściwości. Zwykle preferujemy swoje ulubione rodzaje tych napojów i nie wyobrażamy sobie dnia bez filiżanki któregoś z nich.
Herbatę znano w Chinach już około 2700 roku p.n.e. Legenda głosi, że chiński cesarz Shen Nong spróbował jej po raz pierwszy, gdy do jego filiżanki z wrzątkiem wpadły przypadkiem przyniesione przez wiatr liście herbaty. Gdy herbata zdobyła popularność w Chinach, jej uprawa rozprzestrzeniła się na całą Azję.
Plantacje herbaty zakłada się około 1000 m n.p.m. w gorącym i wilgotnym klimacie. Jedna roślina może plonować nawet 20 lat. Poza niezaprzeczalnymi walorami smakowymi, herbata zawiera składniki, które które dobroczynnie wpływają na nasze zdrowie. Napar z liści herbaty poprawia zdolności pamięciowe, ma właściwości oczyszczające, pozytywnie wpływa na układ trawienny i rozjaśnia wzrok. Herbata jest przede wszystkim bogatym źródłem garbników. Garbniki (zwane taninami) należą do grupy polifenoli. Posiadają Mają one zdolność do trwałego wiązania się z białkami i dobrze rozpuszczają się w wodzie. Mają właściwości ściągające, działają korzystnie na układ pokarmowy, chroniąc śluzówkę jelit. Oddziałują także na układ nerwowy zmniejszając świąd i pieczenie. Dają efekty w walce ze szkodliwymi mikrobami jak np. Helicobacer phylori, odpowiedzialnymi za choroby wrzodowe żołądka, a także wirusami. Zawartość garbników w herbacie jest uzależniona od jej rodzaju. Najbardziej znanym i powszechnie lubianym rodzajem herbaty jest herbata czarna. Uzyskuje się ją poprzez kilkugodzinną fermentację i suszenie.Podczas fermentacji listki puszczają sok, co sprzyja utlenianiu.
Część garbników zmienia się wtedy w związki aromatyczne. Wielu smakoszy zdobyła również herbata zielona, a to za sprawą przyspieszania procesu przemiany materii. Jej lekko cierpki i orzeźwiający smak uzyskuje się tylko poprzez suszenie. Nie poddaje się jej procesowi fermentacji, jest zatem mniej aromatyczna niż herbata czarna, ale bardzo bogata w garbniki. Herbatę białą otrzymuje się z pączków i listków ręcznie zbieranych wczesną wiosną. Poddaje się je jedynie procesowi suszenia. Napar z białej herbaty ma silne działanie oczyszczające, dzięki wysokiej zawartości polifenoli. Poza tym jest bardzo ceniona za wyjątkowe walory smakowe. Herbatę czerwoną uzyskuje się poddając liście długiej fermentacji.
Aby napar z herbaty był jak najbogatszy w dobroczynne związki zaleca sie parzenie przynajmniej przez 2 minuty. Sposób parzenia jest niezwykle istotny, ponieważ pozwala uzyskać napój o różnych właściwościach. Jeśli będziemy ją parzyć krócej niż 3 minuty, uzyskamy działanie pobudzające, jeśli dłużej niż 5 minut – napój uzyska właściwości uspokajające.
Kawa cieszy się na świecie taką samą popularnością jak herbata. Bogata w kofeinę wykazuje działanie pobudzające, poprawia sprawność psychiczną i dodaje energii. Kolebką kawy jest Etiopia, a do Europy trafiła w XVI wieku. Początkowo sprzedawana była w aptekach, gdyż uważano ją za lek na wiele schorzeń. W Polsce pojawiła się w 1683 roku. Kawowiec jest wiecznie zielonym krzewem, rosnącym głównie w Afryce. Kawę otrzymuje się z palonych i mielonych ziaren kawowca. Kawa wzbudza wiele kontrowersji, trudno ją bowiem zaliczyć do zdrowej żywności. Nad jej właściwościami wciąż prowadzi się badania naukowe. Jak dotąd wykazano, że składniki w niej zawarte mogą zapobiegać chorobom nowotworowym. Należy pamiętać, że częste jej spożywanie wypłukuje z organizmu magnez, który jest niezbędny dla organizmu człowieka. Do pozytywnych właściwości kawy niewątpliwie należy chwilowe podniesienie IQ oraz poprawa pamięci krótkotrwałej. Poprawia koncentrację, dotlenia organizm, pozytywnie wpływa na trawienie i krążenie. Poprawia metabolizm, zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór wątroby i jelita, na cukrzycę typu 2, chorobę Parkinsona. Ma działanie antyoksydacyjne. Negatywne skutki picia kawy wiążą się z zawartością kofeiny. Zbyt duża ilość kawy powoduje rozdrażnienie i utrudnia zasypianie. Zaleca się picie do 500 mg kawy dziennie. To równowartość mniej więcej 3 filiżanek. Taka dawka nie jest szkodliwa dla organizmu.
Wspaniałą alternatywą dla kawy i herbaty może być yerba mate. Napój ten przyrządzany jest z listków i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego. Jest to wiecznie zielone drzewo, które w stanie dzikim rośnie na niewielkim obszarze na terenie Argentyny, Paragwaju, Brazylii i Urugwaju. Tam się je uprawia i eksportuje na cały świat. Ważne jest, aby zapamiętać, że yerba mate nie jest herbatą. Pozyskuje się ją z zupełnie innej rośliny!
Proces przygotowania naparu jest całkiem inny niż kawy czy herbaty. Do naczynia sypie się 3/4 objętości suszu. Pije się ją przez rurkę z sitkiem na końcu zwaną bombilla. Każdą porcję można zaparzać nawet 7 razy. Yerba mate charakteryzuje się bardzo gorzkim smakiem, a zwłaszcza porcja zaparzana po raz pierwszy. Do jej szczególnego smaku trzeba się przyzwyczaić. Opłaca się jednak wysilić kubki smakowe, gdyż jest prawdziwą skarbnicą wartości odżywczych. Poza właściwościami pobudzającymi, świetnie oczyszcza organizm, reguluje ciśnienie, zmniejsza objawy zmęczenia, przyspiesza przemianę materii, wygładza skórę oraz zwiększa odporność. Jest bogata w wiele dobroczynnych ziązków chemicznych, witamin, mikro- i makroelementów. Nie zdarza się, aby wszystkie te składniki były obecne w jednej porcji pożywienia. Yerba mate jest doskonałym źródłem ich wszystkich.
Nie ważne czy jest się smakoszem kawy, herbaty czy yerba mate, problemem jest zdobyć produkty oryginalne, aromatyczne o wysokich standardach produkcji. Jednym z niewielu miejsc, gdzie można je znaleźć, jest sklep internetowy skworcu.com.pl. Można tam zakupić nie tylko kawy i herbaty najwyższej jakości, ale również bakalie i przyprawy. Sklep internetowy oferuje także różnorodne mieszanki przypraw, miody, syropy oraz pojemniki do ich właściwego przechowywania. Wszystkie oferowane produkty spełniają bardzo wysokie standardy i na pewno sprostają oczekiwaniom najbardziej wymagających entuzjastów.