Papierki lakmusowe do mierzenia poziomu zakwaszenia organizmu
Wielu ludziom towarzyszą nieustannie takie dolegliwości jak bóle głowy, ciągłe zmęczenie, bóle stawów, czy problemy z trawieniem. Zwykle w pierwszej kolejności sięgamy po dostępne w aptece bez recepty środki łagodzące wymienione wyżej objawy, nie zastanawiając się nad ich genezą. Szukać ich pochodzenia zaczynamy przeważnie wtedy, gdy stają się one tak dokuczliwe, że uniemożliwiają nam normalne funkcjonowanie. Zdarza się często tak, że po wizycie u lekarza i wykonanych badaniach okazuje się, że jesteśmy zdrowi, a pomimo to dolegliwości i tak nam dokuczają. Niewielu z nas wie, że mogą być one wynikiem zakwaszenia organizmu.
Zakwaszenie organizmu jest wynikiem błędnego trybu odżywiania się. W naszej diecie jest niestety bardzo dużo produktów wysoko przetworzonych. Spożywamy także spore ilości mięsa, nabiału i zbóż, co źle wpływa na równowagę kwasowo-zasadową naszego organizmu. Dieta alkaliczna, pełna warzyw i owoców mogłaby uchronić nas przed dysfunkcjami w równowadze kwasowo-zasadowej, a tym samym przed różnymi chorobami, do których ono po po upływie pewnego czasu prowadzi.
Różne płyny, znajdujące się w ciele człowieka mają inne pH. Najbardziej kwaśny jest sok żołądkowy, którego pH wynosi około 2. Właściwy odczyn krwi mieści się w zakresie pH od 7,35 do 7,45. Mocz natomiast może być lekko kwaśny, lekko zasadowy lub obojętny. Rozbieżność ta jest wynikiem odpowiedzialności nerek za usuwanie z organizmu toksyn i różnych niepotrzebnych substancji. Zakwaszenia organizmu nie powinno się mylić z kwasicą, gdzie zaburzeniom ulegają procesy odpowiedzialne za prawidłowe pH we krwi, płucach i nerkach. Kwasica jest ogromnie niebezpieczna dla zdrowia i życia, bowiem każde odchylenie od właściwej normy pH krwi może powodować bardzo duże konsekwencje zdrowotne. Zakwaszenie organizmu nie jest stanem niebezpiecznym dla zdrowia, gdyż w jego przypadku, mechanizmy normalizujące pH organizmu funkcjonują prawidłowo. Są jednak zmuszone radzić sobie z przetwarzaniem i wydalaniem większej ilości związków kwasotwórczych, niż w przypadku stosowania prawidłowej diety.
Jak już wyżej zostało wspomniane, zakwaszenie organizmu jest efektem nieprawidłowego odżywiania się. Podczas trawienia uwalniane są aminokwasy, wolne kwasy tłuszczowe, kwasy organiczne, monocukry, składniki mineralne i witaminy. Te wszystkie elementy są później metabolizowane, a od efektu tego procesu zależy, czy żywność zadziałała zasadotwórczo, kwasotwórczo czy obojętnie. Na to oddziaływanie największy wpływ ma zawartość w spożywanych produktach różnych pierwiastków. Fosfor, siarka i chlor mają działanie kwasotwórcze, wapń, magnez, potas i sód – zasadotwórcze. Niezwykle ważnymi czynnikami powodującymi zakwaszenie są także: stres, stosowanie używek, brak aktywności fizycznej oraz głodzenie się.
Objawy zakwaszenia organizmu nie są charakterystyczne, ale mogą być odczuwane w całym organizmie. W oparciu o jeden czy dwa trudno jest stwierdzić czy to właśnie zakwaszenie, bo takie objawy może wywoływać wiele różnych czynników. Jeśli jednak zaobserwujemy występowanie kilku z nich, warto się temu bliżej przyjrzeć. Objawy zakwaszenia organizmu to: notoryczne zmęczenie, stany depresyjne nerwowość, drażliwość, zajady, problemy z układem trawiennym, podrażnienie dróg moczowych, katar, sucha skóra, łamliwość paznokci, wypadanie włosów i migrujące bóle stawów.
Mnóstwo ludzi zastanawia się, jak zmierzyć poziom zakwaszenia organizmu. Do zmierzenia poziomu zakwaszenia organizmu służy papierek lakmusowy do mierzenia pH moczu Holistic. Za jego pomocą należy dokonać pomiaru pH moczu kilka razy dziennie, zaczynając od moczu tuż po przebudzeniu. Z wyników trzeba utworzyć krzywą. Jeśli otrzymaliśmy linię prostą lub lekko wznoszącą, oznacza to, że nasz organizm jest zakwaszony. Wykres osoby prawidłowo odżywiającej się i niemającej problemów z zakwaszeniem będzie miał postać zygzaka, gdyż pH moczu ulega zmianie w zależności od posiłków.
Odkwaszenie organizmu to często ogromny wysiłek, gdyż wiąże się niestety z potrzebą zmiany długotrwałych nawyków żywieniowych. Niezwykle trudno jest zachować zrównoważoną dietę, jeśli przywykliśmy przez lata do spożywania sporych ilości mięsa, tłuszczu oraz słodyczy. W takich przypadkach niezastąpionym wsparciem może okazać się zażywanie minerałów zasadowych Bas Balans Holistic. Wyrób ten zawiera składniki mineralne równoważące pH ciała takie jak magnez, potas i cynk. Pomagają one między innymi zminimalizować zmęczenie, wspierają układ nerwowy oraz prawidłową pracę mięśni. Przyczyniają się do poprawy odporności organizmu, pomagają utrzymać skórę, włosy i paznokcie w świetnej kondycji. Odpowiadają także za prawidłową przemianę węglowodanów, kwasów tłuszczowych i witamin. Wszystko to sprawia, że równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie zostaje utrzymana.
Naprawdę warto sprawdzić, czy odczuwane przez nas dolegliwości nie są efektem zakwaszenia organizmu. Dobre samopoczucie, zbilansowana dieta i wspomaganie metabolizacji substancji kwasotwórczych to najlepszy sposób na zachowanie witalności i dobrego samopoczucia.
Tekst na podstawie: sklep.sveaholistic.pl/odkwaszanie-organizmu-mineralami-zasadowymi-basbalans-holistic-250g.html