×

Czy warto mieć filtr odwróconej osmozy?

Czy warto mieć filtr odwróconej osmozy?

Jakość wody wodociągowej w wielu mieszkaniach i domach pozostawia dużo do życzenia. Nie brakuje osób, które korzystają z niej jedynie do celów gospodarczych. Do gotowania i picia sięgają po wodę butelkowaną. Robią to z bólem serca, myśląc o domowym budżecie i zanieczyszczeniu środowiska zużytymi butelkami. Receptą może okazać się filtr odwróconej osmozy, który kupisz w niskiej cenie w sklepie Prosto z kranu.

Czym jest odwrócona osmoza?
Zasada działania filtra odwróconej osmozy jest prosta. Opiera się ona głównie na membranie półprzepuszczalnej, która usuwa z przepływającej przez nią wody bakterie, wirusy i metale ciężkie. Wcześniej odbywa się filtracja wstępna, czyli usunięcie z wody zanieczyszczeń stałych.
Filtr odwróconej osmozy jest niezwykle skuteczny. Wodę czyści z dużą dokładnością. Tego typu urządzenia wykazują się nawet 99 procentową filtracją.

Mineralizowanie
Wysoka skuteczność oczyszczania wody, jaką cechuje się osmoza, wiąże się z usunięciem z niej również korzystnych dla organizmu człowieka minerałów. Z tego względu kupując filtr wody oparty na osmozie warto zwrócić uwagę, czy ma on w zestawie mineralizator, który przywróci wodzie dobre składniki.

W kuchni
Najczęściej filtr odwróconej osmozy montowany jest w kuchni. Tam najczęściej wykorzystywana jest woda do celów spożywczych. Osoby, które miały już okazję korzystać z urządzenia, jako jedna z jego zalet wskazują brak osadu z kamienia, jaki wcześniej na garnkach i w czajniku pozostawiała gotowana woda. Trzeba jedynie pamiętać, by do tego celu wybrać wodę przed jej ponowną mineralizacją. Po wersję z minerałami warto sięgać do picia.

W łazience
Filtry do wody, w których główną role gra osmoza, powoli podbijają również łazienki. Przepuszczona przez niego woda świetnie nadaje się do mycia np. zębów i twarzy, co może być zbawienne dla osób z wrażliwą cerą. W przypadku filtrów przeznaczonych do łazienki, można zdecydować się na wersję „ekonomiczną”, bez elementu wyposażenia odpowiadającego za mineralizowanie wody.