Jak jeść zdrowo
Pojęcie zdrowa żywność robi obecnie karierę. Jest to żywność bez chemii oraz konserwantów. Zdrowa żywność to pyszne jedzenie, produkowane według recept babek i dziadków. Tego rodzaju żywnością każdy może doskonale się rozkoszować. Nie jest to tania żywność, ale nie szkodzi organizmowi. O wiele zdrowiej jest jadać taką żywność niż tanie jedzenie z marketu…
Brak barwników, polepszaczy, konserwantów sprawia, że jedzenie pachnie i smakuje. Sklepy ekologiczne taką żywność bardzo chętnie oferują. Zdrowa żywność produkowana jest w sposób naturalny, może jest nieco droższa, ale koniecznie trzeba jej próbować i mieć ją do swoich potrzeb. Takie jedzenie pachnie, smakuje oraz nie zatruwa organizmu. Zdrowo jadaliśmy w czasach dzieciństwa, próbując smaków z ogrodów naszych babek. Obecnie nawozy sztuczne, konserwanty i barwniki mocno popsuły żywność. Nie zawsze taka żywność wygląda efektownie, ale znacznie lepiej smakuje. Dżem przyrządzony w domu, z ekologicznych truskawek, jest o wiele zdrowszy i smaczniejszy od dżemu ze sklepu. Poniżej zdrowe produkty ze sklepu internetowego https://staropolskagaleriasmaku.pl/
Może i smaczne, ale….
Produkty ze sklepu są smaczne, ale nie zawsze dobre dla organizmu ze względu na dodawane polepszacze smaku, środki do zagęszczania i wiele innych. Wszelkie dodatki z literką E są szkodliwe, np. E110 to żółcień pomarańczowa, która może powodować alergię. Błękit brylantowy, czyli E122, jest dodawany do warzyw konserwowanych, ale powoduje problemy z przewodem pokarmowym. Podobnie szkodliwe są E210, czyli kwas benzoesowy, E220-228 to siarczany, które powodują bóle głowy, ale też mogą prowadzić do wymiotów. Nie tylko środki typu E, ale także aspartan i sacharyna, czyli słodziki, mogą podrażnić żołądek osób wrażliwych. Żywność naturalna jest pozbawiona takich dodatków i daje znakomite wrażenia smakowe. Nieraz po zjedzeniu gotowych produktów pojawia się ból żołądka, nudności, zgaga. To wszystko wątpliwa zasługa niezdrowych dodatków. W domu nikt nie przyrządzi jajecznicy z proszku, co jest normą w hotelowych restauracjach. Jak jadać zdrowo? Kupować warzywa i owoce od sprawdzonych producentów, dbać o zdrowie, jadając smacznie i bardzo zdrowo, nie obciążać żołądka gazowanymi napojami, słodyczami, substancjami sztucznymi. Im bardziej naturalne jedzenie, tym lepiej. Do gotowanych w domu potraw trzeba dodawać przyprawy, które doskonale podniosą smak potraw wszelkiego rodzaju. Do picia warto brać ekologiczne herbatki, wodę mineralną, czasami pijać wodę z miodem i cytryną. Kwas chlebowy czy sok buraczany są bardzo zdrowe dla każdego. Na pewno takie napoje są zdrowe. Napoje gazowane i słodzone sztucznymi słodzikami wcale nie są zdrowe. Ich jedynym walorem jest smak.
Podsumowując, smaczne i zdrowe jedzenie jest fundamentem zdrowia oraz dbałości o siebie. Nie wolno zakwaszać organizmu sztuczną żywnością. Koniecznie należy jadać smacznie oraz zdrowo. Żywność ekologiczna musi mieć odpowiednie oznaczenia, być zgodna z normami. Nie wolno wierzyć na słowo, że dana żywność jest ekologiczna, lecz koniecznie trzeba sprawdzić certyfikaty. To najlepsze podejście do odżywiania. .